Προγράμματα - Προσκλήσεις
Δράσεις ενδυνάμωσης και προώθησης της ισότητας στα ΑΕΙ και υποστήριξη Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
Σκοπός της δράσης είναι η ίση πρόσβαση σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση στα ΑΕΙ καθώς και η ολοκλήρωσή της.
Η Πρόσκληση αφορά δύο υποδράσεις ως εξής:
Υποδράση 1: Δράσεις ενδυνάμωσης και προώθησης της ισότητας στα ΑΕΙ με έμφαση στην ισότητα των φύλων
Στο πλαίσιο της υποδράσης θα υποστηρίζεται η υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση των Διακρίσεων ως αναπόσπαστο στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού και των θεματικών αξιολογήσεων των ΑΕΙ. Σύμφωνα με το άρθ. 218 του ν.4957/2022, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων σε κάθε ΑΕΙ εκπονεί σχέδια δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες του ΑΕΙ και καταρτίζει ετήσια έκθεση, την οποία υποβάλλει στη Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης.
Ενδεικτικές επιμέρους δράσεις:
- Σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων,
- Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομικών μεθόδων οργάνωσης της εργασίας και των διοικητικών διαδικασιών με στόχο την δημιουργία συμπεριληπτικής κουλτούρας προς το φύλο,
- Δράσεις συλλογής δεδομένων σχετιζόμενων με το φύλο της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΕΙ, ενημέρωσης και εκπαίδευσης στη χρήση συμπεριληπτικής γλώσσας, ένταξης της διάστασης του φύλου στα προγράμματα σπουδών,
- Σύνταξη σχετικών οδηγών και εργαλειοθήκης,
- Ενέργειες που διευκολύνουν την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα αποφάσεων των ΑΕΙ αλλά και την απρόσκοπτη και ισότιμη ανέλιξη ανδρών και γυναικών στην ακαδημαϊκή ιεραρχία,
- Δράσεις καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.
Υποδράση 1α: Οριζόντιες δράσεις υποστήριξης των ΑΕΙ στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης
Στόχος της υποδράσης είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) μέσω πολλαπλών οριζόντιων δράσεων εντός των χώρων των πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών εστιών στέγασης και των φοιτητικών λεσχών σίτισης. Η εν λόγω υποδράση ενδεικτικά θα περιλαμβάνει: - τη δημιουργία ενιαίων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης (ενιαία πρωτόκολλα αναφοράς, διαχείρισης και παραπομπής περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, οδηγοί αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης), - την εκπόνηση Εκπαιδευτικού Υλικού που απευθύνεται στους φοιτητές/τριες, στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ, - την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών/τριών για το φαινόμενο, τους τρόπους διαχείρισης, τις δομές και υποστηρικτικές υπηρεσίες που δύνανται να λάβουν, και - την ενημέρωση και διάχυση καλών πρακτικών εντός του χώρου των ΑΕΙ. Ομάδα στόχο αποτελούν το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό δυναμικό των ΑΕΙ και εν γένει η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Υποδράση 2: Υπηρεσίες Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
Σε κάθε ΑΕΙ, σύμφωνα με το άρθ. 128 του ν. 4957/2022, λειτουργεί Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΨΥΣΥ). Αποστολή του είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και η πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και ιδίως των φοιτητών προγραμμάτων πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, καθώς και υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής με τη χρήση ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών. Παράλληλα το ΚΕΨΥΣΥ παρέχει υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε συνεργασία με την Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (άρθ. 209, ν. 4957/2022). Οι υπηρεσίες του ΚΕΨΥΣΥ παρέχονται από ομάδα ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω αναγκών και αναβάθμισης των υπηρεσιών Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής των φοιτητών προτείνονται οι παρακάτω ενέργειες: -Υποστήριξη της λειτουργίας του ΚΕΨΥΣΥ (με επιφύλαξη τα οριζόμενα στο άρθ. 209 του ν. 4957/2022), -Διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης σε σχετικά θέματα, και ψυχικής ενδυνάμωσης των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, -Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και χώρων ψυχικής ανθεκτικότητας "safe spaces".
Δικαιούχοι των υποδράσεων 1 και 2 είναι οι ΕΛΚΕ ΑΕΙ. Κάθε δικαιούχος δικαιούται να υποβάλει μία προτεινόμενη πράξη. Στο Παράρτημα Α αποτυπώνεται η συνολική ΔΔ ανά δικαιούχο για τα έτη 2024-2027, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της ΕΘΑΑΕ.
Σε ποιους απευθύνεται
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ)
Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Περίοδος υποβολής
από 15/11/2024 έως 31/12/2026
Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δικαιούχου. Ο Δικαιούχος μετά την επιτυχή υποβολή της πρότασης ενημερώνεται σχετικά μέσω του ΟΠΣ.