Τα νέα του ΕΣΠΑ

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Επέκταση της Γραμμής 3 Χαϊδάρι – Πειραιάς με τη λειτουργία των σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ

10/7/2020

Από την Τρίτη 7 Ιουλίου το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας απέκτησε τους τρεις νέους σταθμούς Μετρό "Αγία Βαρβάρα", "Κορυδαλλός" και "Νίκαια". Το έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα με πόρους του Ταμείου Συνοχής. Δημοπρατήθηκε το Νοέμβριο του 2008, ενώ η σύμβαση υπεγράφη την 1η Μαρτίου 2012.

Η λειτουργία των σταθμών αυτών προσφέρει στους κατοίκους μια εξαιρετική επιλογή για γρήγορες και φθηνές μετακινήσεις προς πάσα κατεύθυνση, ενώ οι τρεις νέοι σταθμοί θα συνδέονται και με τον Πειραιά με την προσαρμογή των υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών, αλλά και με τη δημιουργία μιας νέας απευθείας γραμμής.

Το τμήμα της επέκτασης της Γραμμής 3 που τέθηκε σε λειτουργία έχει μήκος περίπου 4χλμ και διέρχεται από τους 3 νέους σταθμούς που προβλέπεται ότι θα εξυπηρετούν 63.000 νέους επιβάτες ημερησίως. Λόγω της χρήσης των σταθμών, που έχουν σχεδιαστεί από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, αναμένεται να κυκλοφορούν 11.000 λιγότερα ΙΧ αυτοκίνητα και οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα να μειωθούν κατά 65 τόνους την ημέρα.

Το πρώτο δρομολόγιο, από τον σταθμό "Νίκαια", ξεκινά στις 05:30 το πρωί και το τελευταίο στις 12:05 το βράδυ. Η απόσταση από τη Νίκαια στο Σύνταγμα καλύπτεται σε 14 λεπτά και από τη Νίκαια στο Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά. Ο σταθμός της "Αγ. Βαρβάρας" βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, του "Κορυδαλλού" στην πλατεία Ελευθερίας και της "Νίκαιας" στην πλατεία Αγ. Νικολάου.

Με την ολοκλήρωση του έργου της επέκταση της γραμμής Γραμμής 3 του Μετρό, Χαϊδάρι – Πειραιάς το 2022,  οι 24 σταθμοί  που λειτουργούν σήμερα θα γίνουν 27 με την προσθήκη των σταθμών "Μανιάτικα", "Πειραιάς" και "Δημοτικό Θέατρο". Ειδικά στον Σταθμό "Πειραιάς" προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4χλμ μονής γραμμής και 12 σταθμοί) που ήδη έχει κατασκευαστεί, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Επιπλέον, η σύνδεση που θα προκύψει μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

Φωτογραφίες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10/7/2020

Περιοχή μελών