18/5/2023
Κύριε Υπουργέ αυτές τις τελευταίες ημέρες της παρούσας κυβέρνησης θα ήθελα να σας ρωτήσω, το ΕΣΠΑ, οι ευρωπαϊκοί ποροι ή οι κοινοτικοί πόροι όπως συνηθίζετε να λέτε, έχουν τελικά θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, συνεισφέρουν ουσιαστικά;
Θα ήθελα να ξεκινήσω με τη διαβεβαίωση ότι οι κοινοτικοί πόροι είναι ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες για την χώρα μας αλλά και για την κάθε χώρα, την κάθε οικονομία που θέλει να λέγεται υγιής και θέλει να αναπτύσσεται, άλλωστε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στοχεύουν στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων των περιφερειών της Ευρώπης. Και δε θέλω να κοιτάξουμε μακριά, αλλά ας πάμε στην πανδημική περίοδο, όπου είμασταν από τις πρώτες χώρες, αν όχι η πρώτη χώρα που πετύχαμε εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά του Covid. Κινητοποιήσαμε έτσι, παράλληλα με την ιδιωτική μόχλευση, παραπάνω από 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για τη στήριξη της απασχόλησης, των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών. Δεν είναι μόνο η περίοδος της πανδημίας, αφού καταφέραμε σε 3,5 χρόνια να εκτινάξουμε τη συνολική απορρόφηση του ΕΣΠΑ από το 27% στο 90%, φέρνοντας μας σταθερά στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι, ήταν και θα είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά η στήριξη& της απασχόλησης. Και εδώ να σας δώσω ένα απτό παράδειγμα: 2.500 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν να εισάγουν νέα προϊόντα στην αγορά ή στην εταιρεία, δημιουργώντας 14.200 νέες θέσεις εργασίας, αντιλαμβάνεστε ότι οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι.
Οι αριθμοί είναι όντως εντυπωσιακοί, αλλά τελικά τί να περιμένουμε από το ΕΣΠΑ 2021-2027, να περιμένουμε την ίδια θετική πορεία; Θα επηρεαστεί αρνητικά η απορρόφηση πόρων λόγω της μη πανδημικής κρίσης;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η πανδημία δε βοήθησε στην απορρόφηση πόρων, σίγουρα την επιτάχυνε, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε, αλλά αναγκαστήκαμε να ανακατευθύνουμε πόρους όπως προείπα, λόγω των άμεσων αναγκών. Και γι' αυτό έχουμε έργα-γέφυρες και σε αυτή την προγραμματική περίοδο, έργα, δηλαδή, που τρέχουν από την προηγούμενη προγραμματική και φυσικά βοηθούν στην άμεση απορρόφηση. Να είστε βέβαιοι όμως, αν την επόμενη μέρα είναι κυβέρνηση η Ν.Δ., θα αξιοποιήσει και τον τελευταίο διαθέσιμο κοινοτικό πόρο προς όφελος των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών έγκαιρα. Ενισχύοντας, φυσικά, την οικονομία με σημαντικά δημόσια έσοδα, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο, όπως θα έχετε διαπιστώσει και από τις δύο πρώτες εμβληματικές προσκλήσεις, έρχεται ουσιαστικά να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της χώρας. Βέβαια, περιλαμβάνει πολλές αλλαγές, όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για παράδειγμα την ενίσχυση των Περιφερειακών Προγραμμάτων με πρόσθετους πόρους ύψους δύο δις ευρώ, αλλά και νέα Προγράμματα για την Πολιτική Προστασία, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών της απολιγνιτοποίησης. Βέβαια, όλα αυτά ακούγονται αρκετά θεωρητικά, αλλά το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας την περίοδο 2021-2035 επιπλέον κατά 62,9 δις ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα, περίπου 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας, μειώνοντας κατακόρυφα την ανεργία και αντιστρέφοντας το brain drain.
Στα χρόνια της κρίσης, ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα του ΕΣΠΑ ήταν, λόγω των μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό, η καθίζηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;
Όντως, στα χρόνια της κρίσης, παρατηρήσαμε μια πολύ μεγάλη καθίζηση του ΠΔΕ. Όμως, τα τελευταία 3 χρόνια, με συστηματική δουλειά καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα πολλών ετών για το ΠΔΕ. Το ποσό που διαθέσαμε για το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξήθηκε αρχικά με σταθερό ρυθμό και σταδιακά επιταχύνοντας. Έτσι, τελειώνοντας η προγραμματική περίοδος 2014-2020 καταφέραμε το ΠΔΕ να εκτελεστεί πλήρως. Επίσης, η χώρα μας αποτέλεσε την πρώτη χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που πραγματοποίησε αίτημα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2021-2027 την 31/12/2022. Μέσω της SRSS χρηματοδοτήθηκε η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ΠΔΕ, το οποίο χρονολογείται από το 1952. Θεσπίσαμε με τον νόμο 4635/2019, με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), βάσει του οποίου θεσμοθετήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Δημιουργήσαμε Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για την κάλυψη ζημιών, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής κρατικής αρωγής, ύψους 1,4 δις ευρώ. Ενώ, εντάξαμε το ΠΔΕ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, για περαιτέρω ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.
Όμως, στο χαρτοφυλάκιό σας έχετε και την Αναπτυξιακή Τράπεζα άλλα και την Τράπεζα Επενδύσεων. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τους δύο αυτούς οργανισμούς;
Ουσιαστικά μιλάμε για δύο οργανισμούς, που ο καθένας διαγράφει μια επιτυχημένη πορεία στον τομέα του. Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤ) την παραλάβαμε ουσιαστικά σε ένα νόμο το 2019 και 3,5 χρόνια μετά, έχει μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό που στηρίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και απασχολεί πάνω από 100 άτομα. Η ΕΑΤ, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια, από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της (από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικά και στη συνέχεια με διάφορες μορφές). Ταυτόχρονα, κατάφερε να είναι η πρώτη στην ΕΕ που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκειας της πανδημικής κρίσης στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από την άλλη, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το fund of funds της χώρας μας, έχει μια σταθερή πορεία εδώ και 20 χρόνια από τη πρώτη μέρα της δημιουργίας της ως ΤΑΝΕΟ και την μετεξέλιξή της στον οργανισμό που πλέον γνωρίζετε. Εξειδικεύεται σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων επενδυτικών σχημάτων, ενώ με τη σταθερή της πορεία έχει πλέον ωριμάσει και υλοποιεί ένα πλήθος επενδυτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένων για καινοτόμες επιχειρήσεις, που καλύπτουν ένα εύρος αναγκών, στα οποία «τρέχουν» ήδη ανοικτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Επιπλέον, τα δύο τελευταία χρόνια (2021-2023) συστάθηκαν 15 νέα επενδυτικά ταμεία (VC/PE) που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των €900 εκατ., με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά τα €350 εκατ. και τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 47 επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές από την πλευρά του δημοσίου είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των κεφαλαίων που έχει επενδυθεί τα τελευταία 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ-JEREMIE-Equifund), σηματοδοτώντας την ωρίμανση και τη δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.
Ανακοίνωση
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 26/5/2023