Προγράμματα - Προσκλήσεις
Εργασίες αποκατάστασης και αναγέννησης Ορυχείου Βεγόρας
Υλοποίηση
των αναγκαίων εργασιών και υποδομών για την αναγέννηση (αποκατάσταση
και επανάχρηση) της άμεσης και ευρύτερης επηρεαζόμενης περιοχής και την
αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων
που έχουν ανακύψει από το εγκαταλελειμμένο ορυχείο της
Βεγόρας.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην Προτεραιότητα 3 του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027, στην κατηγορία παρέμβασης 3.1, η οποία υποστηρίζει επενδύσεις αναπροσαρμογής των εδαφών και των εγκαταστάσεων στα λιγνιτικά πεδία στις ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας, καθώς και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Ειδικότερα με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα ΔΑΜ 2021-2027, αντικείμενο της κατηγορίας παρέμβασης 3.1, είναι η υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την αναπτυξιακή αξιοποίηση αποκατεστημένων εδαφών που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου και σχετίζονται με παρεμβάσεις για την αναγέννηση/αναπροσαρμογή και επανάχρηση των υποβαθμισμένων εκτάσεων και εγκαταστάσεων.
Η υλοποίηση των εργασιών και υποδομών που θα πραγματοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης δράσης, είναι αναγκαία για την αναγέννηση (αποκατάσταση και επανάχρηση) της άμεσης και ευρύτερης επηρεαζόμενης περιοχής και την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν ανακύψει από το εγκαταλελειμμένο ορυχείο της Βεγόρας.
Η περιοχή του έργου βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Αγροκτήματος Βεγόρας του Δήμου Αμυνταίου. Οι πλησιέστεροι οικισμοί στην Κοινότητα Βεγόρας είναι ο οικισμός Λεβαίας σε απόσταση 2,7χλμ και ο οικισμός Αγίου Παντελεήμονα σε απόσταση 4,00 χλμ. Η εξεταζόμενη περιοχή είναι συνολικού εμβαδού 1.420 στρέμματα, αποτελούμενη από δύο επιμέρους Περιοχές 1 και 2 με επιμέρους εμβαδά 868 στρέμματα και 552 στρέμματα, αντίστοιχα. Η Περιοχή 1 αφορά στο ορυχείο, ενώ η Περιοχή 2 αφορά στις αποθέσεις.
Στο Ορυχείο Βεγόρας ή Βαρβούτη η εξόρυξη άρχισε τη δεκαετία του 1930 με τις εξορυκτικές εργασίες να διαρκούν έως το 2003, έτος κατά το οποίο οι μισθωτές απώλεσαν το δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Έκτοτε ο χώρος εγκαταλείφθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η παραμικρή παρέμβαση στην κατεύθυνση της αποκατάστασης. Αποτέλεσμα αυτής της σχεδόν εικοσαετούς αδράνειας είναι να αναπτυχθούν στο χώρο φαινόμενα γεωτεχνικής αστάθειας με εμφάνιση κατολισθήσεων, φαινόμενα αυταναφλέξεων, ενώ επίσης παρατηρείται και ανεξέλεγκτη απόθεση πάσης φύσεως απορριμμάτων (υλικά κατεδαφίσεων, παλιά έπιπλα, ελαστικά, κ.λπ.), με συνέπεια τη δημιουργία δυσμενών συνθηκών στην περιοχή και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Συγχρόνως, στην περιοχή διέλευσης της τοπικής οδού η οποία ενώνει τον οικισμό της Βεγόρας με την εθνική οδό Πτολεμαϊδας - Φλώρινας παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα αστάθειας, καθώς αυτή βρίσκεται εντός παλαιών αποθέσεων οι οποίες ολισθαίνουν. Προκειμένου να αναβαθμιστεί το περιβάλλον και ως εκ τούτου και η ευρύτερη περιοχή, επιλέχθηκε η λύση της διάστρωσης - διαμόρφωσης εδαφών, ώστε με την επιτελούμενη αποκατάσταση να αναβαθμιστεί όχι μόνο ο συγκεκριμένος χώρος αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, καθώς θα εκλείψουν οι επιβαρυντικοί παράγοντες οι οποίοι μέχρι τώρα δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή. Συγχρόνως θα αποκατασταθεί η οπτική επαφή με τη προς νότο περιοχή και θα αποκατασταθεί η ασφάλεια της περιοχής.
Η αρχική/πρότερη χρήση των εκτάσεων του ορυχείου Βεγόρας ήταν καλλιεργητική. Το υπό μελέτη έργο εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην περιοχή σημαντικά οφέλη, αφού ο χώρος θα αναβαθμιστεί αισθητικά και περιβαλλοντικά σε σχέση με την έως τώρα εικόνα του και η περιοχή θα επανέλθει στην πρότερη/αρχική της χρήση (καλλιεργητική γη). Ο Δήμος Βεγόρας θα αποτελεί το Φορέα Διαχείρισης της αποκατεστημένης έκτασης που θα αποδοθεί στον πρωτογενή τομέα.
Στις καλλιεργητικές εκτάσεις προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις εργασίας/ μερίδες, για καθεμία από τις οποίες υπολογίζεται πως η οικονομική απόδοση θα ανέρχεται στα 10.000-12.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή θα προσφέρουν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα. Πέραν των 100 άμεσων θέσεων εργασίας, θα δημιουργηθούν και πολλές έμμεσες, κατά την περίοδο της κλάδευσης ή της φροντίδας της καλλιέργειας.
Σε ποιους απευθύνεται
ΔΗΜΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Περίοδος υποβολής
από 20/9/2024 έως 28/2/2025
Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ.), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης/ΕΦ στη διεύθυνση: Μητροπόλεως 45, ΑΘΗΝΑ 105 56 , εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον Δικαιούχο.
ΔΗΜΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Όροι και προϋποθέσεις