Προγράμματα - Προσκλήσεις
Δημιουργία πλατφόρμας για τη χρήση του αναλυτικού εργαλείου αξιολόγησης βέλτιστου συμφέροντος των ασυνόδευτων ανηλίκων
Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης, προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας / εφαρμογής για τη χρήση του Αναλυτικού Εργαλείου Αξιολόγησης του Βέλτιστου Συμφέροντος σε ψηφιακή μορφή, το οποίο είναι ένα εργαλείο που συμπληρώνεται, επικαιροποιείται και τηρείται για κάθε ασυνόδευτο και χωρισμένο παιδί που βρίσκεται στην Ελλάδα για το χρονικό διάστημα παραμονής του στη χώρα.
Βάσει του άρθρου 66ΚΔ του Ν. 4939/2022 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση και συντονισμό πολιτικών για την εφαρμογή ευρωπαϊκών, διεθνών και εθνικών κανόνων μέσω του καθορισμού δεικτών αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του ασυνόδευτου ανηλίκου, της καθιέρωσης πρότυπης φόρμας αξιολόγησης, και των διαδικασιών προσδιορισμού του βέλτιστου συμφέροντος. Προς αυτόν το σκοπό, υλοποιείται το «Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης των Διαδικασιών Βέλτιστου Συμφέροντος» από τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δημιουργήθηκε η Εργαλειοθήκη Διαδικασιών Βέλτιστου Συμφέροντος, βασικό κομμάτι της οποίας αποτελεί το «Αναλυτικό Εργαλείο Βέλτιστου Συμφέροντος». Το Αναλυτικό Εργαλείο Βέλτιστου Συμφέροντος είναι ένα εργαλείο που θα συμπληρώνεται, επικαιροποιείται και τηρείται για κάθε ασυνόδευτο και χωρισμένο παιδί που βρίσκεται στην Ελλάδα για το χρονικό διάστημα παραμονής του στη χώρα.
Το Εργαλείο αυτό περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για το παιδί, παράγοντες ευαλωτότητας, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, την ασφάλεια και την προστασία του παιδιού, το ιστορικό αποχωρισμού και την οικογένεια του παιδιού, την υγεία, την περίθαλψη, τη νομική κατάσταση, την καθημερινή ζωή, την εκπαίδευση, την επικοινωνία με μέλη της οικογένειας του παιδιού, καθώς και άλλα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν. Οι πληροφορίες και τα συστατικά μέρη του Αναλυτικού Εργαλείου Αξιολόγησης Βέλτιστου Συμφέροντος θα πρέπει να ανανεώνονται, να επικαιροποιούνται και να μεταβάλλονται σε τακτική βάση, ενώ η πρόοδος του Πλάνου Δράσης θα πρέπει να παρακολουθείται επίσης συστηματικά, από τους ίδιους ή/και διαφορετικούς επαγγελματίες.
Πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο προβλέπεται να έχουν συγκεκριμένοι επαγγελματίες που εργάζονται σε φορείς παιδικής προστασίας που λειτουργούν Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας, Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Εποπτευόμενα Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, καθώς και φορείς που παρέχουν υπηρεσίες Επιτροπείας.
Υπολογίζεται ότι δικαίωμα δημιουργίας και επεξεργασίας θα πρέπει να έχουν συνολικά περίπου 450 επαγγελματίες, δικαίωμα ανάγνωσης και αναθεώρησης περίπου 150 επαγγελματίες, όλοι προερχόμενοι από 25-30 διαφορετικούς φορείς.
Μέσω του ΠΑΔΚΣ προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων και βάσει των ανωτέρω και με σκοπό την ομαλή και αποτελεσματική χρήση του εν λόγω εργαλείου, καθώς και την εν γένει υλοποίηση του προγράμματος «Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης των Διαδικασιών Βέλτιστου Συμφέροντος», το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027, θα χρημαδοτήσει ενέργειες για τη δημιουργία πλατφόρμας / εφαρμογής για τη χρήση του Αναλυτικού Εργαλείου Αξιολόγησης του Βέλτιστου Συμφέροντος σε ψηφιακή μορφή. Ειδικά για την προμήθεια εξοπλισμού, σημειώνεται ότι για πράξεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ+ είναι επιλέξιμη, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Κανονισμού 1060/2013 και το άρθρο 4 της ΥΑ 114947/2022 (ΥΠΑΣΥΔ), η δαπάνη έως 15% του προϋπολογισμού της πράξης. Στο πλαίσιο του άρθρου 6 «Εναρμόνιση των έργων ΤΠΕ με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» του Ν.4727/2020 (Α’ 184), σε περίπτωση ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών απαιτείται η υποβολή Βεβαίωσης Εναρμόνισης Έργου από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε ποιους απευθύνεται
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ,
- ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ( Ε.Υ.ΣΥ.Δ.-Μ.Ε.Υ.),
Περίοδος υποβολής
από 16/12/2024 έως 31/12/2027
Εάν ο Δικαιούχος δεν διαθέτει ήδη «κωδικό Φορέα» στο ΟΠΣ από την περίοδο 2014-2020, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για κωδικό φορέα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr, πριν την υποβολή της πρότασης.