Ελληνική Προεδρία EUSAIR/AII
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙKHΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ (EUSAIR) ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ (AII)
(1 Ιουνίου 2024 – 31 Μαΐου 2025)
Η Ελλάδα αναλαμβάνει για δεύτερη φορά την Προεδρία της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (European Union Strategy for the Adriatic Ionian Region - EUSAIR) και για τέταρτη φορά την Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου ΠΑΙ (Adriatic Ionian Initiative - AII).
Από την 1η Ιουνίου 2024 έως και την 31η Μαΐου 2025, η χώρα μας αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων Προεδριών της EUSAIR, ανταποκρινόμενη, στις υπάρχουσες και αναδυόμενες παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές τάσεις που επηρεάζουν την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου και προσαρμόζοντας ανάλογα, όπου χρειάζεται, τη Στρατηγική και την Πρωτοβουλία. Δέκα συμμετέχουσες χώρες, πέντε πυλώνες στρατηγικής και στόχος η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης στην περιοχή, ιδίως μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς των περιφερειών που συμμετέχουν στη Στρατηγική.
Η Στρατηγική EUSAIR εστιάζει στη θαλάσσια λεκάνη της Αδριατικής και στο Ιόνιο Πέλαγος και επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των περιφερειών των χωρών της περιοχής, είτε αυτά αφορούν σε προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο εφαρμογής της στρατηγικής, είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα και απειλές που αφορούν στην Αδριατική και το Ιόνιο
Η Ελληνική Προεδρία καλείται να ενισχύσει τη συνεργασία των μελών της Στρατηγικής, κρατών-μελών της ΕΕ, Υποψηφίων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και του Αγίου Μαρίνου.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την ανανέωση του τρόπου υλοποίησης της Στρατηγικής, ώστε να ανταποκρίνεται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης, αλλά και στην αξιοποίηση της νέας Αρχιτεκτονικής Διακυβέρνησης της Στρατηγικής.
Στο πνεύμα των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους της Στρατηγικής, η Ελληνική Προεδρία EUSAIR θέτει ως προτεραιότητα ένα πλέγμα πέντε αλληλένδετων θεματικών:
1. Τη Διεύρυνση της ΕΕ και ιδίως τη στήριξη της ενταξιακής πορείας των Δ. Βαλκανίων.
2. Την Πολιτική Συνοχής μετά το 2027 και την ανάδειξη της χωρικής διάστασης της Στρατηγικής.
3. Την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
4. Τη Γαλάζια Οικονομία και την ανάπτυξη κατάλληλων επαγγελματικών δεξιοτήτων, εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στα γαλάζια επαγγέλματα.
5. Την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05/09/2024