Τα νέα του ΕΣΠΑ

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού στην Οικία Θεοτοκοπούλου του Δήμου Αθηναίων

22/2/2018

Ζωντανεύει και πάλι από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η Οικία Θεοτοκοπούλου του Δήμου Αθηναίων, ένα διατηρητέο νεοκλασικό που μετά από πολλή δουλειά, μετατρέπεται σε μια νέα εστία δημιουργίας και δυναμισμού για τη γειτονιά των Πατησίων.

Η οικία Θεοτοκοπούλου θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας παρέχοντας στέγη και βήμα έκφρασης για όλες τις δημιουργικές ομάδες της πόλης.

H αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού οικήματος επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34 στα Πατήσια, είναι έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, και με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων. Έπειτα από αρκετές αλλαγές χρήσης και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος του 2005, το κτήμα αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

Οι δράσεις ξεκινούν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί με την ομάδα People Behind, που με κέφι και φαντασία αναλαμβάνουν να μάθουν τη χρήση των social media σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα μαθήματα αυτά θα πραγματοποιούνται για 10 συνεχείς Παρασκευές, με δωρεάν συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί στην οικία Θεοτοκοπούλου παρέχονται δωρεάν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την εκμάθηση χρήσης tablet και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικό παιχνίδι, διαλέξεις για την ισότητα των φύλων ή την αποδοχή του διαφορετικού, ή την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Δράσεις διοργανώνονται από μέλη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Δήμου Αθηναίων να φέρει τον πολιτισμό στις γειτονιές.

Αναλυτικά οι δράσεις είναι:  

ReMakers: Making an impact: Πιλοτικά εργαστήρια 1/3 και 8/3, έναρξη τέλη Μαρτίου έως Νοέμβριο 2018. Εργαστήριο επεξεργασίας πλαστικού και ξυλουργείο, ανοιχτά στο κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00 και 2 φορές την εβδομάδα 17:00-20:00, 3ωρα μαθήματα 3D printing, ρομποτικής, δημιουργίας και τυπώματος στάμπας σε μπλουζάκια, κλπ. Από την ομάδα Athens MakersSpace.

Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν: Ενημερωτική - διαδραστική παρουσίαση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό, από την Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Παρασκευή 2/3 18:00-19:30.

Μια γραμμή και μια τελεία... κι είναι Θαύμα η ιστορία!  ένα μοντέρνο παραμύθι για το Θαύμα της Ζωής. Πρωτότυπη παιδική παράσταση της θεατρικής ομάδας Όμιλος Εξυπηρετητών. Σάββατο 17/3 και Σάββατο 21/4 19:00-21:00.

Το Ξενοδοχείο της Διαφορετικότητας από την Actionaid Ελλάς. Εκπαιδευτική βιωματική δράση για παιδιά σχολικών τάξεων Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄και Β΄ Γυμνασίου με άξονα τη διαφορετικότητα. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και έρευνα, παιδιά και έφηβοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους ξένους γύρω μας και τον ξένο μέσα μας. Η οικία Θεοτοκοπούλου μεταμορφώνεται σε ένα ξενοδοχείο για δύο ώρες και υποδέχεται σχολικές ομάδες. Οκτώβριος έως Δεκέμβριος 2018. Πιλοτικά προγράμματα με σχολεία της περιοχής 21, 22, 27, 29 και 30 Μαρτίου 9:00-12:30.

MONUMENTA, δύο δράσεις:

  • Συλλέγοντας προφορικές μαρτυρίες για την οικία και τη γειτονιά: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ενήλικες που ζουν στη γειτονιά και έχει σαν στόχο να συλλέξει μνήμες, αναμνήσεις, ιστορίες τόσο για την οικία όσο και για τη γειτονιά. Τετάρτη 18/4 11:00-13:00.
  • Καταγράφω ένα παλιό κτίριο ανακαλύπτω την ιστορία του: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά 9-14 ετών την έννοια της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τους τρόπους και τα «εργαλεία» προστασίας των μνημείων, όπως είναι η καταγραφή και τεκμηρίωση των κτιρίων, συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες. Τετάρτη 18/4 17:00-19:00.

Κλωστή απ’ το φεγγάρι, βελόνι απ’ τον ήλιο: αφήγηση παραμυθιών για ενήλικες και εφήβους με την Καλλιόπη Λιαδή, ζωντανή μουσική από τον Θύμιο Παπαδόπουλο. Τετάρτη 16/5, 19:30-21:00.

Η ιστορία του φεμινιστικού κινήματος σαν παραμύθι: Πολυμεσική παρουσίαση με την Άννα Μιχοπούλου, ερευνήτρια των γυναικείων σπουδών και μέλος γυναικείων κινήσεων από τη δεκαετία του 1980. Τρίτη 29/5, 18:00-20:00.

Παρουσίαση με σκοπό την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS: Από το Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, με κύριο στόχο την πρόληψη και την προφύλαξη, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος προς τον οροθετικό πληθυσμό. Δευτέρα 5/3, από 18:00 έως 20:00.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνα επικοινωνίας και κρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα www.athensculturenet.com.

Επιχειρησιακό πρόγραμμα

ΠΕΠ Αττικής 2007-2013

Φορέας

Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Αναπτυξιακή ΑΕ

Φωτογραφίες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23/2/2018

Περιοχή μελών