Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων & Γραφεία/Κέντρα Υποστήριξης της Διδασκαλίας και Μάθησης στα ΑΕΙ
Έχει λήξει
Η βελτίωση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης διασφαλίζεται επιπρόσθετα, μέσω της εφαρμογής της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Βασικοί στόχοι είναι ο περιορισμός της αναντιστοιχίας των προγραμμάτων σπουδών με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας, η εξασφάλιση διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πανεπιστημίων, η ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας τους και η αναστροφή του φαινομένου της διαρροής επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain).
Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω παρεμβάσεων για την υποστήριξη των Μονάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη λειτουργία Γραφείων/Κέντρων Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών διαχείρισης, θα ενοποιηθούν οι Πράξεις:
- Γραφεία/Κέντρα Υποστήριξης της Διδασκαλίας και Μάθησης στα ΑΕΙ και
-
Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
Γραφεία/Κέντρα Υποστήριξης της Διδασκαλίας και Μάθησης στα ΑΕΙ
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 461 του ν.4957/2022 (Α΄141), τα Γραφεία Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4009/2011 (Α’ 179), συνεχίζουν να λειτουργούν ως Κέντρα Υποστήριξης διδασκαλίας και μάθησης σύμφωνα με το άρθρο 129 του ν.4957/2022 και στοχεύουν στην ολοκληρωμένη υποστήριξη του διδακτικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού των ΑΕΙ, καθώς επίσης και στην προαγωγή της συνολικής εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών.
Με γνώμονα τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος μάθησης επιτυγχάνουν τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης. Απευθύνονται στο κύριο και βοηθητικό διδακτικό προσωπικό των ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στους νέους διδάσκοντες, καθώς και στους υπευθύνους για την ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ακαδημαϊκή μονάδα. Μέσω των Γραφείων ενισχύονται κυρίως οι νέες διδακτικές προσεγγίσεις, οι καινοτόμες πρακτικές και η αξιοποίηση των ΤΠΕ ώστε οι διδάσκοντες να αναστοχαστούν την εκπαιδευτική διαδικασία, να καταγράψουν τις ανάγκες τους, να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να αναπτύξουν σύγχρονες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δράσεις.
Τα Γραφεία/Κέντρα Υποστήριξης Διδασκαλίας αναπτύσσουν και υλοποιούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις (όπως επιμορφωτικά προγράμματα και κύκλοι μάθησης με τη χρήση ΤΠΕ, κοινότητες μάθησης, αποθετήριο εκπαιδευτικού υλικού και καλών πρακτικών, διαμοιρασμός και ανταλλαγή καλών πρακτικών, καινοτόμες μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας, εκπαιδευτικές δράσεις, έκδοση οδηγών, κ.λπ.), οι οποίες βελτιώνουν το διδακτικό έργο και συντελούν στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ιδρύματος καθώς επίσης και την ανταπόκρισή του στα κριτήρια ποιότητας και αποτελεσματικότητας της ανώτατης εκπαίδευσης που διαμορφώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ).
Για την επίτευξη των επιμέρους στόχων και την καλύτερη υλοποίηση της δράσης ενθαρρύνεται η διοργάνωση επιστημονικών ενεργειών (σεμινάρια, εργαστήρια, επιστημονικές πρωτοβουλίες, συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς ή/και άλλα ιδρύματα, εκπόνηση μελετών και ερευνών κ.ά.). Συμπεριλαμβάνεται επίσης η αξιολόγηση και ανατροφοδότηση των επιμέρους ενεργειών.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υλοποιεί επιπλέον μια οριζόντια δράση που έχει ως αντικείμενο τη σύσταση και λειτουργία δικτύου των Γραφείων/Κέντρων Υποστήριξης της διδασκαλίας των ΑΕΙ για το συντονισμό και τον προσδιορισμό κοινών στόχων, κανόνων, και κοινών μεθοδολογιών, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διενέργεια ερευνών και μελετών, τη σύναψη συνεργασιών με φορείς εντός και εκτός χώρας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των Γραφείων/Κέντρων Υποστήριξης της διδασκαλίας των ΑΕΙ και άλλων φορέων εντός και εκτός χώρας καθώς και τη διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών δράσεων.
Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
Η παρούσα δράση αποσκοπεί στην υποστήριξη του έργου των Μονάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΜΣΣ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και ειδικότερα στην ενίσχυση της στρατηγικής και επιχειρησιακής τους ικανότητας για τη διαμόρφωση, διαχείριση και παρακολούθηση σχεδίων στρατηγικής, την κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος και συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού με το ΥΠΑΙΘΑ καθώς και τη σύνταξη εκθέσεων παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος. Ενδεικτικές δράσεις:
1) Οργάνωση και λειτουργία της ΜΣΣ: Οργάνωση της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού με συγκεκριμένη εσωτερική δομή, στελέχωση με περιγραφή θέσεων εργασίας στελεχών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, περιγραφή διαδικασιών και ροής εργασιών, χρήση ψηφιακών εργαλείων (ενδεικτικά αναφέρονται ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, στατιστικό πακέτο, project management software).
2) Στρατηγικός σχεδιασμός Ιδρύματος και εφαρμογή/υλοποίησή του:
- Υποστήριξη κατάρτισης, επικαιροποίησης ή αναθεώρησης πλήρους στρατηγικού σχεδίου του Ιδρύματος. Το στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διατύπωση του οράματος βάσει των αξιών του και τη θέση του Ιδρύματος σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τη δέουσα στρατηγική ανάλυση (SWOT analysis) και επιλογές στρατηγικής ανάπτυξης του Ιδρύματος στο πλαίσιο της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τις λοιπές στρατηγικές (εθνικές, ευρωπαϊκές ή διεθνών οργανισμών π.χ. SDG’s του ΟΗΕ).
- Υποστήριξη κατάρτισης επιχειρησιακών/αναπτυξιακών σχεδίων, προγραμματικής συμφωνίας και σχεδίων δράσης. Η στρατηγική εξειδικεύεται και υλοποιείται με επιχειρησιακά/αναπτυξιακά σχέδια του Ιδρύματος, ιδίως, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που καταρτίζεται με το ΥΠΑΙΘΑ, των σχεδίων δράσης και της ετήσιας στοχοθεσίας του Ιδρύματος.
- Μελέτες: Η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου, των επιχειρησιακών/αναπτυξιακών σχεδίων, της προγραμματικής συμφωνίας και των σχεδίων δράσης μπορεί να συνοδεύονται από τις αναγκαίες μελέτες που υποστηρίζουν την τεκμηρίωσή τους και την εφαρμογή τους (ενδεικτικά αναφέρονται μελέτες βιωσιμότητας, συγκριτικές μελέτες, οικονομοτεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό κέντρων κόστους λειτουργίας, μελέτες για την αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης, κλπ).
3) Παρακολούθηση υλοποίησης της Στρατηγικής: Πραγματοποιείται α) παρακολούθηση του στρατηγικού σχεδίου, των επιχειρησιακών/αναπτυξιακών σχεδίων, της προγραμματικής συμφωνίας, των σχεδίων δράσης και της στοχοθεσίας των ΑΕΙ, β) αναθεώρηση και επικαιροποίηση βάσει δεικτών μέτρησης για την αξιολόγηση της απόδοσης και του βαθμού επίτευξης των στόχων τους.
4) Λειτουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος: Λειτουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος με προσέγγιση διαχείρισης έργου (project management) για την αποτύπωση, διαχείριση και παρακολούθηση του στρατηγικού σχεδίου, των επιχειρησιακών/αναπτυξιακών σχεδίων, της προγραμματικής συμφωνίας και των σχεδίων δράσης, καθώς και, την παρακολούθηση δεικτών επιδόσεων (KPIs). Ειδικότερα, στο πληροφοριακό σύστημα θα καταγράφονται στοιχεία που αφορούν τις ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος, τις υποδομές, τις διοικητικές υπηρεσίες, την ερευνητική δραστηριότητα κ.λπ. Το πληροφοριακό σύστημα δύναται να αναπτυχθεί αυτοτελώς ή με επέκταση/αναβάθμιση υφιστάμενου συστήματος του Ιδρύματος.
Στο πλαίσιο της δράσης, δύναται να περιλαμβάνονται δράσεις προβολής και δημοσιότητας καθώς και δαπάνες μετακινήσεων, προμήθειας εξοπλισμού και αναλωσίμων.
Σε ποιους απευθύνεται
ΕΛΚΕ ΑΕΙ
Περίοδος υποβολής
από 6/11/2023 έως 31/3/2024
Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης/ΕΦ στη διεύθυνση: Κοραή 4 , Αθήνα 105 64, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον Δικαιούχο.