facebook
Ενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Απενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Απενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
Ενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
Σύνδεση / Εγγραφή
ΕΣΠΑ για κινητές συσκευές ΕΣΠΑ για desktop
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ
  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
    • Όλες οι προσκλήσεις
    • Προγραμματισμός Προσκλήσεων
    • Διαγωνισμοί
  • ΝΕΑ
  • ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
    • ΕΣΠΑ 2021-2027
    • Πολιτική της Συνοχής
    • Προγράμματα ΕΣΠΑ
    • Διαχείριση ΕΣΠΑ
    • Οδηγίες Προβολής και Επικοινωνίας
    • Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
  • ΕΡΓΑ
    • Έργα ΕΣΠΑ
    • Έργα Στρατηγικής Σημασίας
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • Helpdesk
    • Υπηρεσίες ΕΣΠΑ
    • Υποβολή καταγγελιών

  • Αρχική σελίδα >
  • Τα νέα του ΕΣΠΑ

Τα νέα του ΕΣΠΑ

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

84,3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία

17/11/2025

Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», του ΕΣΠΑ 2021-2027, η επιχορήγηση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, συνολικού κόστους 188.341.603,94 ευρώ και συνολικής δημόσιας δαπάνης 84.311.895 ευρώ.

Το έργο, που θα αποτελείται από 157 χιλιόμετρα αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας. Ενώ, περιλαμβάνει και: κλάδο για την σύνδεση με το Μετρητικό Σταθμό Καρδιάς, κλάδους για την σύνδεση με το Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό Άσπρου Σκύδρας και το Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό Περδίκκα Εορδέας, κλάδο για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροιας και Νάουσας, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου.

Τονίζεται, ότι ο νέος αγωγός στη Δ. Μακεδονία αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου 2023-2032, καθώς θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα – και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη- σχεδιασμένος για λειτουργία και μεταφορά έως και 100% υδρογόνου “hydrogen ready”. Το έργο αποτελεί μέρος του European «Hydrogen Backbone», της σχετικής υποδομής υδρογόνου της Ε.Ε, για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια.

Δικαιούχος ορίστηκε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.


Είδος

Ανακοίνωση

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17/11/2025

Επιστροφή στα αποτελέσματα

Δείτε επίσης

  • Εγκαινιάστηκε το έργο ανάδειξης του Ρωμαϊκού Ωδείου στην Πάτρα
  • Προσωρινά αποτελέσματα για τη δράση για την Προσχολική Αγωγή και Δημιουργική Απασχόληση παιδιών
  • Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
  • Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ οι παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης της Σαντορίνης

Περιοχή μελών

  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
  • Τα προγράμματά μου
  • Γιατί να εγγραφώ;
www.espa.gr
  • Ευρετήριο όρων
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Προσβασιμότητα
Logos για το footer